Cestovanie so psom - autom, vlakom či autobusom

Cestovanie so psom na dlhé či krátke výlety, alebo dovolenky môže byť ako príjemné tak aj bezpečné s pomôckami ktoré u nás nájdete. Na akékoľvek dlhšie cestovanie so psom je nutné podľa potreby pribaliť doplnkovú výbavu aj pre vášho psa. Medzi tieto potreby patrí napríklad cestovná miska pre psa, cestovný box na jedlo prípadne cestovný vak na krmivo pre psa a podobne. Toto všetko a oveľa viac u nás nájdete.

 

Cestovanie so psom - všeobecné informácie

Základom úspešného cestovania so psom v aute či v inom dopravnom prostriedku je predovšetkým aspoň základne vychovaný pes. Aj pri najlepšom výcviku sú však niektoré psy neposedné a veľmi aktívne na to, aby kľudne počkali na to, kedy budú môcť z dopravného prostriedku (auta, vlaku či autobusu) vystúpiť. Výrobcovia potrieb pre psov však myslia na každú možnú situáciu, aby vám obom spríjemnili spoločné cestovanie a najmä, aby ste zostali počas prepravy v bezpečí vy, váš pes a prípadne aj vaši spolucestujúci. V neposlednom rade nezabúdajte na to, že tiež máte zo zákona povinnosť zabezpečiť všetky prepravované osoby a majetok tak, aby nedošlo k možným nehodám v prípade nárazu.

Cestovanie a so psom obzvlášť si vždy vyžaduje prípravu a to najmä podľa náročnosti cesty na ktorú sa vydávate. Pokiaľ pravidelne cestujete so psom v aute, potrebujete minimálne základnú výbavu ako napríklad cestovnú prepravku pre psa (alebo mačku), ochranný poťah na sedadlá (predné, zadné), alebo bezpečnostný postoj do auta pre psa. Nejedná sa pritom o žiadne luxusné vybavenie, ale o základy pri cestovaní so psom v aute, ktoré vás i jeho ochránia a taktiež ochránia vybavenie vášho auta čo iste oceníte.

ilustracia tien

 

Cestovanie so psom - v aute

Základná výbava

K základnej výbave na denné cestovanie so psom v aute patrí:

- postroj do auta - bezpečnostný s autopásom

- bezpečnostný pás do auta pre psa

- ochranné poťahy do auta (do kufra, resp. na predné alebo zadné sedadlá)

- Ochranné bariéry do auta

- Doplnkové vybavenie na cestovanie so psom

 

 

Postroj do auta - Ako si ho ho správne vybrať ?

 

Môžete si vybrať zo širokej ponuky kompletných cestových postrojov pre psy, ktoré sú špeciálne určené na cestovanie autom, a dodávajú sa buď s vodítkom alebo bez. Niektoré postroje do auta pre psy prechádzajú aj tzv. CrashTestami, kde sú vyhodnotené ich bezpečnostné vlastnosti. Následne výrobky získavajú certifikáty kde nájdete informáciu do akej váhy je schopný postoj ochrániť vás a vášho psa pri prípadnom náraze. Takéto postroje a vybavenie sú spravidla viac finančne nákladné, ale zaistia vám pohodu na duchu a my ich určite odporúčame hlavne na medzimestské či medzinárodné cestovanie.

Menej finančne náročné sú univerzálne postroje, ktoré sú určené ako na prepravu psov v aute alebo ich môžete využiť aj na bežné vychádzky, väčšinou s názvom- postroje pre psy 3v1.
V neposlednom rade, môžete využiť každý postroj s dostatočnou hrudnou oporou, a stačí ak si zakúpite len bezpečnostný autopás pre psa, ktorý len uchytíte k postoju a pásu v aute. Tu máte tiež na výber z rôznych druhov.

 

Postroj do auta Kurgo

 Postroj pre psa do auta Kurgo, bezpečnostný s autopásom 

Tento bezpečnostný postroj, ktorý bol testovaný pomocou skutočných Crash Testov, udržuje vás a vášho štvornohého miláčika počas jazdy v bezpečí. Celokovový systém háčkovania je založený na technike pre postroje, ktoré používajú horolezci a pracovníci pracujúci vo výškach. Zabezpečuje teda pevnosť a bezpečnosť.

Postroj pre psa do auta Kurgo, bezpečnostný s autopásom

Postroj pre psy, PetSafe® 3 in 1™ na vychádzky a do auta

Postroj pre psov, PetSafe® 3 in 1™ je ideálny všestranný postroj, navrhnutý pre maximálny komfort, nastaviteľnosť a bezpečnosť. Postroj môže byť použitý ako štandardný postroj, alebo ho môžete ľahko zmeniť na postroj proti ťahaniu. Je vybavený aj pútkom, ktoré poslúži na pripevnenie postroja k bezpečnostným pásom v aute.

Postroj pre psy, PetSafe® 3 in 1™ na vychádzky a do auta

 

Dôležité odporučenie: Vyberte si vhodný prvok pre ochranu vášho psa a vás počas jazdy v aute najmä podľa veľkosti vášho psa. Malý pes vyvinie pri náraze oveľa nižšiu silu než napríklad zviera o váhe 35kg, ktoré v rýchlosti približne 40km/h dokáže vyvinúť silu až 1400kg!

Kompletnú ponuku postrojov pre psy do auta, na cestovanie nájdete tu

 

 
Pozrieť komplet ponuku
 

 

ilustracia tien

 

Bezpečnostný pás do auta pre psa

 

Bezpečnostný pás do auta pre psa je výborný pomocník pri akýchkoľvek cestách s vašim chlpatým priateľom. Je to základné vybavenie každého majiteľa psa, ktorý bežne cestuje so psom v aute a prepravuje ho na zadných sedadlách auta. Treba si uvedomiť, že i ľahký náraz predstavuje pre nepripútané osoby a ako aj psy v aute vysoké nebezpečenstvo, nehovoriac o vyššom pohodlí cestovania s príliš aktívnym psom, ktorý bez pripútania skáče po celom aute!

 

Bezpečnostný autopás s otočnou karabínou Kurgo Swivel Tether

 

 Bezpečnostný autopás Kurgo Direct to Seatbelt Tether  

Bezpečnostný pás pre psa sa pripevní pomocou karabíny k postroju vášho psa a potom sa zaklikne do zásuvky bezpečnostného pásu na ktoromkoľvek sedadle vášho auta.

Bezpečnostný autopás Kurgo Direct to Seatbelt Tether

Bezpečnostný autopás pre psa s uškom Kurgo Seatbelt Tether

Autopás pre psa s uškom je možné použiť ako samostatné riešenie na zabezpečenie vášho psa, alebo ako aj náhrádný autopás spoločne s akýmkoľvek postrojom pre psa do auta.

Bezpečnostný autopás pre psa s uškom Kurgo Seatbelt Tether

Bezpečnostný autopás s otočnou karabínou Kurgo Swivel Tether

Najsilnejší systém pripútania psov, ktorý obsahuje karabínu, ktorú používajú arboristi – ošetrovatelia stromov. Bol testovaný na podporu 20 KkN alebo 2050 kg sily. Otáčavé prevedenie karabíny zabraňuje tomu, aby váš miláčik zakrútil alebo zamotal do popruhu.

Bezpečnostný autopás s otočnou karabínou Kurgo Swivel Tether

ilustracia tien

 

Ochranné poťahy do auta

 

V prípade, že vozíte psa v kufri, je dobré priestor ochrániť poťahom do kufra, ktorý je nepremokavý, kvalitne prevedený, aby sa netrhal a aby sa doň nezapichávala psia srsť. To isté platí pre ochranné poťahy na zadné ako aj na predné sedadlá auta. Tu platí, čím viac investujete do kvalitnej výbavy, tým budete radšej so psom cestovať, nakoľko údržba vášho auta bude jednoduchá a auto tak zostane ako nové. Majte na pamäti, že ten škrabanec na nárazníku čo Dunčo urobí raz pri vyskakovaní z kufra tam už zostane... 

 

Ochranný prehoz na zadné sedadlá Kurgo Wander Bench Seat Cover

 

 Ochranný prehoz na zadné sedadlá Kurgo Wander Bench Seat Cover  

Je vodotesný, odolný voči škvrnám a prateľný v pračke, takže sa ľahko čistí. Ochranný prehoz sa nekĺzne a nezošmykne ako ostatné modely, pretože sme ho navrhli s prednými i zadnými prídavnými úchytmi pre bezpečné uchytenie. Obsahuje ďalšie vrecká na pamlsky, hračky alebo iné cestovné potreby.

Ochranný prehoz na zadné sedadlá Kurgo Wander Bench Seat Cover

Ochranný poťah na zadné sedadlá Kurgo Wander Hammock- typ hamaka

Chráni pred bahnom a nečistotami pomocou tohto ľahko inštalovateľného poťahu. Zavesí sa medzi prednými a zadnými sedadlami a ponúka dodatočnú ochranu sedadiel pred domácimi miláčikmi a deťmi. Zabraňuje prístupu vášho psíka na predné sedadlá a bezpečne ho udrží na zadnom sedadle.

Ochranný poťah na zadné sedadlá Kurgo Wander Hammock- typ hamaka

Ochranný poťah na predné sedadlo Kurgo Co-Pilot Bucket Seat Cover

udrží vaše sedadlá v pôvodnom stave ako zo showroomu aj pri tých najneporiadnejších psoch. Poskytuje dokonalé uchytenie ako aj úplnú ochranu pred zablatenými labkami či psími chlpmi a dokonca pred aj deťmi, ktoré radi okopávajú zadnú časť sedadla. Je odolný proti vode, škvrnám a prateľný v práčke.

Ochranný poťah na predné sedadlo Kurgo Co-Pilot Bucket Seat Cover

ilustracia tien

 

Ochranné bariéry do auta

 

Pri psoch, ktorých prepravujete na zadných sedadlách auta je nutné zvážiť aj ich temperament, nakoľko aktívny alebo ustráchaný či nevychovaný pes dokáže znepríjemniť jazdu vodičovi auta veľmi rýchlo. Nejedná sa pritom len o to či nám je takéto cestovanie príjemné alebo nie. Ide najmä o to, aby sme sa mohli na jazdu patrične sústrediť a neohrozovať bezpečnosť svoju a bezpečnosť celej cestnej premávky. V tomto prípade sú na mieste výrobky, ktoré zabránia psovi preskakovať zo zadných na predné sedadlá, prípadne akýmkoľvek spôsobom fyzicky rušiť šoféra pri jazde. Môžete si preto vybrať z rôznych ochranných bariér do auta, ktoré sa jednoducho zakladajú do interiéru vozidla. Ochranná bariéra môže byť vyrobená z pevnej látky alebo z kovu. K dispozícii su napríklad aj špeciálne ochranné bariéry medzi sedadlá s mostíkom (Kurgo), ktoré nielen že zabránia psovi v prechode do inej časti auta, ale vytvoria mu v zadnej časti auta pohodlné ležovisko na príjemné cestovanie autom. 

 

Ochranná bariéra medzi sedadlá s mostíkom Kurgo Backseat Bridge

 

 Ochranná bariéra medzi sedadlá Kurgo Backseat Barrier 

Vytvára mäkkú stenu medzi vami a vašim chlpatým spolujazdcom, ktorá zablokuje ten malý priestor nad vašou stredovou konzolou.vďaka tejto bariére vás počas jazdy nebude váš psík viac rozptyľovať a bezpečne udrží vášho štvornohého kamaráta na zadnom sedadle aj v prípade prudšieho zabrzdenia alebo nehody.

Ochranná bariéra medzi sedadlá Kurgo Backseat Barrier

Ochranná bariéra medzi sedadlá s mostíkom Kurgo Backseat Bridge

Ochranná bariéra medzi sedadlá s mostíkom Kurgo Backseat Bridge preklenuje medzeru medzi vašimi prednými a zadnými sedadlami. K dispozícii je aj sklopná stredová bariéra, ktorá poslúži ako stena v prípade prudšieho pribrzdenia. Tu tiež nájdete vstavaný držiak na pohár či flašku a vrecko na drobnosti.

Ochranná bariéra medzi sedadlá s mostíkom Kurgo Backseat Bridge

ilustracia tien

Doplnková výbava

K doplnkovej výbave pre cestovanie so psom v aute patrí napríklad aj prepravka pre psa, cestovný box alebo taška na cestovanie so psom a tiež cestovná miska na vodu pre psa.

Miska pre psa a box na jedlo pre psa tvoria samostatnú kategóriu pri každom výlete so psom, či krátkom alebo dlhom. Bez vody sa môže aj ten najkrajší výlet stať utrpením a to najmä v horúcom prostredí! Vyberte si zo širokej ponuky cestovných misiek pre psa, väčších, menších, plátených, silokónových či pevných alebo dokonca priam dizajnových kúskov! Pri výbere zvážte otvor misky, aby sa pes mohol pohodlne napiť, stabilitu misky pri naplnení vodou ak si vyberáte skladateľnú misku a určite celkovú veľkosť misky po jej zložení a koľko vám v batožine zaberie miesta.  Krmivo môžete prepravovať v originálnom balení od výrobcu (napr. máte balenie v tetrapakoch) alebo môžete z granúl doma odsypať do špeciálnych prepravných boxov alebo tašiek na krmivo.

 

cestovná taška Ruffwear

 Miska pre psa Ruffwear Quencher Cinch Top 

Integrovaný uzáver so šnúrkou uskladní krmivo na vašich cestách a toto je tak kedykoľvek prístupné na podávanie potravy. Skvelé pre hladných psov na cestách, v základnom tábore alebo na výletoch.

Miska pre psa Ruffwear Quencher Cinch Top

Cestovná taška na krmivo Kibble Kaddie

je cestovný systém vhodný na skladovanie psích potravín. Kompaktný a pohodlný dizajn umožňuje jednoduchú prepravu, skladovanie a dávkovanie. Krmivo sa vydáva cez bočný otvor.

Cestovná taška na krmivo Kibble Kaddie

Cestovná fľaša na vodu Kurgo Gourd Water Bottle & Bowl

Jej hlavná časť, fľaša, poslúži na vodu pre vás aj pre psa. Vy sa z nej napijete zhora. Z fľaše odpojíte misku a nalejete do nej vodu pre svojho štvornohého spoločníka. Skvelé pre pešiu turistiku, beh, alebo cestovanie. Vyrobená z PVC bez BPA.

Cestovná fľaša na vodu Kurgo Gourd Water Bottle & Bowl ilustracia tien

Cestovanie so psom - vlakom či autobusom

Na výbavu pre cestovanie so psom v dopravnom prostriedku budete potrebovať cestovný box alebo tašku na cestovanie so psom a náhubok. V prípade, že tieto pomôcky nemáte, nemusí sa vám podariť vôbec do dopravného prostriedku nastúpiť nakoľko vám to šofér nedovolí. Šofér vám môže a nemusí povoliť vstup so psom do prepravného prostriedku.

 ilustracia tien

Cestovanie so psom na dovolenku

Pri cestovaní so psom na dovolenku si vopred zistite, aké vybavenie budete potrebovať pre konkrétnu destináciu. V zásade, ak sa jedná o bežné cestovanie so psom zvážte najmä:

-máte bezpečnostné vybavenie na prepravu? (psotroj, náhubok?)

-bude mať zvieratko pri cestovaní pohodlie? (pomôže vám bariéra medzi sedadlá do auta?)

-kde bude váš spoločník spať? (treba zobrať prenosný pelech?)

-máte cestovnú misku na vodu? kde budete mať uskladnenú vodu a krmivo? (Zvážte prenosné krmivo v tetrapakoch, prípadne v malom balení, alebo v prenosných prepravkách na krmivo a vodu určené na tento účel.  Ušetríte si tak množstvo starostí.)

-ak idete do kempu, odporúčame vám zobrať si privezovací kolík s lankom na zabránenie psovi v behaní po celom kempe, prípade ešte lepšie, pozrite si kempingový systém pre psa zn. Ruffwear, ktorý umožní psovi maximálnu voľnosť v kempe

V neposlednom rade, nezabúdajte na uržiavanie čistoty svojho okolia a majte vždy poruke sáčky na psie exkrementy, najvhodnejšie také, ktoré nezaťažujú naše životné prostredie...

ilustracia tien