Ako správne hrať hru preťahovanie lanom s vašim psom

I keď je hra s lanom veľmi zábavná, najmä pre psy medzi sebou, ak sa hrá majiteľ túto hru so svojim psom, je nutné postupovať podľa určitých pravidiel. Ak nie, hra sa môže rýchlo zmeniť na niečo celkom iné. Zároveň, ak hru hráte s psychológiou psa na mysli, môžete jej pomocou dosiahnuť krásne výsledky pri práci s ním...

Na bezpečnú hru treba dodržiavať isté pravidlá:

  • Vy by ste mali začať túto hru, nie váš pes.
  • Vždy by ste mali mať plnú kontrolu nad priebehom hry. Po zadaní povelu “pusť” by vás pes mal ihneď uposlúchnuť. Môžete mu zadať niekoľko povelov (sadni, ľahni) a do 30 sekúnd opať začať hru, ako odmenu za dobré správanie.

Tieto pravidlá by mali platiť pre každého, kto chce hrať túto hru s vašim psom.

Začniťe učiť psa už od malička ako má hru na preťahovanie lanom hrať

Pri hre, keď je šteniakto nadšené hryzaním a ťahaním, na chvíľu prestaňte hračku ťahať a druhou rukou mu ponúknite odmenku zároveň so zadaním povelu “pusť” alebo “stačí”.  Šteniatko bude odmenené za dobrú “výmenu” a naučí sa uposlúchnuť váš povel keď to bude potrebné.  Opakujte tento postup niekoľko krát za sebou.

Neskôr už nebudete musieť hračku vymieňať za pamlsok. Pes sa takto naučí, že I keď mu niekto hračku odoberie, dostane buď niečo dobré pod zub, alebo sa môže spoľahnúť na to, že hračku I tak dostane spať.  Týmto spôsobom môže predísť častému problému psov, a to je prílišné stráženie, či dokonca agresivita, ak mu bude chcieť niečo zobrať...

Ak pri hre na vás pes zavrčí alebo vás uhryzne, ihneď prehnane vykríknite a dajte mu rázne najavo, že vás to bolí a na chvíľu zastavte svoj pohyb. Následne psa pokarhajte 30 sekundovou pauzou v hre a vašim odchodom. Nič viac mu nebude treba, aby si uvedomilo, že prekročilo hranice zábavy. Následne sa opať k psovi vráťte a precvičte si hranice hry.

Ak šteniakto prekročí hranice viac ako 3x, hru ukončite bez výnimiek.
Hru si môžete cvičiť aj so starším psom. Naučí sa to :)