Hračky pre psy nie sú len milou zábavkou, ale spĺňajú dôležitú úlohu pre psychické aj fyzické zdravie psa.

Tu je niekoľko dôvodov, prečo sú hračky pre psa také dôležité :

Môžu podporiť psa v dobrom správaní

Psy, ktoré majú nadbytok energie môžu vykazovať správanie, ktoré majiteľ hodnotí ako neprijateľné, ale dá sa ľahko upraviť ak má pes dostatok aktivity, kde nahromadenú energiu môže využiť.

Psy hračky milujú

Ak sa pristupuje k psom správne už od malička, každý sa bude rád hrať až do neskorej jesene svojho života. Hračky podporujú dobré správanie, radosť zo života a dokonca sa môže pomocou hračiek podporiť inteligencia psa (používajú sa špeciálne hračky).

 


 

Ako si správne vybrať hračku pre psa

  1. Zvážte vek psa

Hračky pre šteniatka majú byť mäkšie a poddajnejšie než hračky pre dospelé psy, keďže šteniatka majú ešte jemné (i keď špicaté J) zúbky, a príliš tvrdé alebo nevhodné hračky ich môžu od dôležitej činnosti ako je hryzenie odradiť. 

  1. Zvážte veľkosť psa

Pokiaľ máte šteniatko, dbajte na výber vhodnej veľkosti hračky pre psy v mladšom veku. Toto je veľmi dôležité aj pre dospelé psy  - dávajte si pozor najmä na veľkosť loptičiek, aby sa nestalo, že hračku pes prehltne. Pokiaľ je hračka pre psa naopak, príliš veľká, nebude ju vedieť hrýzť a hrať sa s ňou.

  1. Zvážte rasu a povahu psa

Tu  je dôležité upozorniť, že každá rasa ma inú povahu, a preto bude mať každý pes iné nároky na obľúbenú hračku. Kým jeden pes môže skôr obľubovať mäkké pískacie hračky,  iný pes sa nezahrá ak nemá skutočne tú najtvrdšiu hračku, ktorú len tak ľahko „nezabije“.

  1. Zvážte materiál, z ktorého je hračka vyrobená

Keďže psy dajú každej hračke zabrať, dbajte na to, aby ste pre vášho miláčika vybrali skutočne kvalitné hračky, ktoré sa nedajú ľahko zničiť a kúsky prehltnúť. Ak si vyberiete hračku, ktorú pes roztrhá, uistite sa, že nekupujete lacné gumové a plastové hračky plné toxínov, ktoré môžu vážne poškodiť zdravie psa.  Dnes si môžete vybrať kvalitné hračky z prírodnej gumy (kaučuku) alebo také, ktoré sa vyrábajú z netoxických, biologicky rozložiteľných materiálov. 

 


 

Druhy hračiek pre psov

Ak váš pes preferuje plyšové alebo plátené hračky, uistite sa, že mu zadovážite takú, ktorá je špeciálne určená pre psa a nie pre deti. Materiál a spôsob výroby týchto hračiek by sa mal veľmi líšiť keďže pes môže pri hre hračku zničiť a prehltnúť jej súčasti na rozdiel od malý detí, kde je toto riziko omnoho nižšie. Vyberte si pevné hračky, dobre prešívané s bezpečnou výplňou. Môžete si vybrať pískacie hračky – niektoré pískajú ihneď pri stlačení hračky, iné je potrebné viac „loviť“, aby vydali zvuk. Zvážte, či je pískanie u vás v domácnosti ale vítaný jav J.

Väčšina psov miluje naháňať loptičky. Sú pískacie loptičky, nepískacie, skákacie (veľmi či málo), duté či plné...Na výber je ich skutočne veľa. Ak je napríklad loptička dutá, môžete ju použiť na hádzanie a doma ju potom môžete použiť ako zábavku pre psa na vydolovanie pochúťky z jej dutej časti. (BECO BALL)  Pri ich výbere sa uistite či nie je hračka pre vášho psa príliš malá, aby ju náhodou neprehltol. Vyberte kvalitné loptičky bez toxických prísad (lacný plast alebo lacná guma).  Výber dobrej a kvalitnej loptičky sa vám mnohonásobne vráti.

Laná a povrazy môžu byť nesmierne zaujímavá pomôcka pre majiteľa na podporenie vzájomného vzťahu so psom. Vyskúšali ste už preťahovanie lanom so svojím psom? Je dobré naštudovať si psychológiu tejto zábavnej hry  - môžete ňou napraviť správanie psa, ale pozor, i zhoršiť! Ak sa hrá pes so psom jedná sa väčšinou len o hru. Ak sa hrá majiteľ a pes, pozrite si náš článok ako na to. Opäť, pozor na výber kvalitných materiálov, aby nevadilo ak pes kúsky lana prehltne. Vyberte si také laná, ktoré majú kratšie jednotlivé vlákna, aby prípadne ľahšie prešli tráviacim traktom po prehltnutí.

Prečítajte si viac, ako správne hrať hru preťahovanie lanom s vašim psom.

Vodné hračky sú špeciálne hračky určené do vody. Sú vyrobené tak, aby plávali na vode a zamestnávali pozornosť psa pri vodných hrách. Mali by sa ľahko hádzať a po nasiaknutí vodou, by nemali byť príliš ťažké.

Interaktívne hračky môžete využiť v prípade, že chcete zabaviť psa keď sa mu nemôžete venovať.  Ide o hračky, ktoré sú navrhnuté tak, aby dokázali dlhodobo psa zamestnať a lákať jeho pozornosť. Pes sa bežne musí napríklad prebojovať k odmene pomocou žuvacích hračiek, ktorá je ukrytá niekde v hračke. Hračky v tejto kategórii pútajú psa aj nezvyklými zvukmi, ktoré môžu vydávať či nezvyčajným pohybom.

FroliCatSú dostupné špeciálne interaktívne hračky pre psy ako aj pre mačky.