Každý, kto žije pod jednou strechou s domácim maznáčikom, vie, že tento vzťah by nefungoval bez vymedzených pravidiel. V prvom rade sa usiluje svojho psíka alebo mačku vychovať – reagovať na povely a naučiť hygienickým návykom. Dôležité však je takúto domácnosť pravidelne čistiť, aby sa v nej nemnožili baktérie a nepríjemný zápach.

Plienkové nohavičky pre psa aj sučku

Kedysi bolo bežné vídať sučky, ktoré mali v čase krvácania natiahnuté klasické dámske nohavičky, ibaže s vystrihnutým otvorom pre chvost. Chovatelia sa týmto spôsobom usilovali bojovať proti červeným prekvapeniam na textíliách, podlahách, schodoch či chodníkoch. V súčasnosti už nie je potrebné si takéto plienky pre sučky vlastnoručne vyrábať, ale sa dajú pohodlne zakúpiť vo všetkých dobrých chovateľských potrebách. Plienky pre psov sa kupujú podľa veľkosti zvieratka, ich strihové prevedenie tvorí s telom dokonalú harmóniu. Vďaka tomu sa psík alebo sučka môžu bez obmedzení pohybovať a vykonávať potrebu bez toho, aby ste im museli plienku zakaždým sňať dole. Dierka na chvost je dostatočne veľká a pružná, a tak sa psík môže oddať svojej radosti a veselo ním vrtieť. Psie plienky sa v domácnosti stanú nevyhnutnosťou najmä v prípade, ak vaše zvieratko trpí inkontinenciou alebo sa ešte nenaučilo vypýtať na toaletu. Sú vyvinuté tak, aby tekutinu rýchlo nasali a udržali pokožku zvieratka suchú. Ak teda idete do práce a nevychovaného psíka necháte celý deň doma samého, plienku mu bez výčitiek svedomia nasaďte, nepôjde o týranie. Rovnako spravte pred dlhšou cestou autom alebo keď sa vyberiete k niekomu na návštevu, predídete nepríjemným situáciám. Plienky pre psy dostať v dvoch prevedeniach. Jednorazové po použití zahadzujete ako klasické detské plienky. Tie z mikrovlákna však môžete oprať a využiť viackrát, až kým sa nezničia.

Účinné odstránenie moču a nečistôt

Asi každý chovateľ sa už stretol s nevzhľadnými škvrnami od moču na koberci, podlahe alebo čalúnených povrchoch. Na týchto škvrnách je najhoršie to, že ich niekedy ani nie je vidieť, ale zato sa dajú poriadne cítiť. Kto vojde do bytu, v ktorom žije aj domáce zvieratko, väčšinou charakteristický zápach spozoruje hneď. Neodrádzajte svoje návštevy a radšej si zaobstarajte špeciálne čistiace prostriedky s vysokým účinkom. Tie najefektívnejšie obsahujú enzýmy rozkladajúce organické látky, a tak sa môžete zvieracieho moču a škvŕn zbaviť nadobro. A nielen fľakov, ale aj zápachu a baktérií, ktoré nie je voľným okom vidieť. Čistiace prostriedky pre domácnosti so zvieratami fungujú tak dokonale, že zápach z ošetrených povrchov odstránia a zároveň zvieratko odpudia vykonať potrebu opakovane na tom istom mieste. Možno ich pridávať do tepovačov čalúnenia, ale i do práčky. Tie najprepracovanejšie odstraňovače škvŕn sa zbavia aj zdanlivo neodstrániteľných fľakov, ako sú stopy od krvi alebo výkalov a navyše sú ešte aj šetrné k životnému prostrediu. Ideálne riešenie je v kombinácii s týmito čistiacimi prostriedkami využívať ešte špeciálne feromónové vône, ktoré zvieratko navádzajú navštevovať vlastnú toaletu a nie vaše kvetináče či kúty miestností.