Čo by malo v krmivách pre psov obsahovať viac proteínov (bielkovín) ako samotné mäso? Prekvapivo, v komerčných krmivách pre psov – vysoko kvalitná mäsová múčka (mäsový koncentrát) môže byť lepším zdrojom strávitelného proteínu ako celé mäso z ktorého bola vyrobená.

Ako je to možné..?

Mäsová múčka (meat meal) je výsledný produkt, ktorý vzniká pri procese známom pod angl. výrazom “rendering”. “Rendering” je proces podobný robeniu guláša alebo duseniu, s výnimkou, že pri dusení zámerne jedlo prevaríme.

Pri výrobe mäsovej múčky sa najskôr dusením vyvarí voda a zbytok sa vypečie. To čo nám vznikne je silne koncentrovaný proteínový prášok, známy ako mäsová múčka, dehydratované mäso alebo mäsový koncentrát. Veľa ľudí považuje túto ingredienciu za negatívnu, čo nie vždy je pravdou. Je to nutričná prísada alebo recyklovaný odpad?


 

Samozrejme ako by ste aj možno očakávali, nie všetky mäsové múčky sú vyrábané korektne. Niektoré sú naozaj vysokej kvality pričom ostatné sú naozaj príšerné.

Je potrebné si uvedomiť základný princíp pri mäsovej múčke. Žiadna mäsová múčka nemôže byť lepšej kvality ako kvalita pôvodného materiálu z ktorého bola vyrobená. Kvalitné mäsové múčky (alebo mäsové koncentráty) sú vyrobené z kvalitnej časti mäsa zo špecifického zvieraťa. Nekvalitné mäsové múčky (alebo mäsové koncentráty) sú vyrobené zo všeobecných zdrojov (bližšie neidentifikovateľných) ako napríklad z odpadkov z bitúnkov, alebo ešte aj z horších zdrojov.


 

Ako teda nájsť nekvalitnú mäsovú múčku v krmive pre psov?

Keďže nie všetci výrobcovia odhalujú presnú povahu všetkých ingrediencí, veľa krát je ťažké rozoznať nekvalitný produkt. Platia však dve základné pravidlá ako určiť, že sa jedná o nekvalitný produkt.

1) Produkt obsahuje v názve „produkt vedľajšej živočíšnej výroby“ (v angl. - by product)

2) Neidentifikovateľný zdroj mäsa

Pokiaľ uvidíte v zložení krmiva jednu z nasledujúcich zložiek, môžete si byť istý, že sa dívate na nekvalitný produkt. Pri uvedených príkladoch si všimnite všeobecné (neidentifikovateľné) názvy mäsa.

1) Mäsová múčka (nie je uvedený zdroj mäsa… kura? Jahňa? …)

2) Zvieracia múčka (nie je uvedený zdroj mäsa… kura? Jahňa? …)

3) Rybia múčka (nie je uvedený zdroj ryby … losos? pstruh? …)

4) Kurací vedľajší produkt živočíšnej výroby (v angl. Chicken by- product) Uvádzame aj anglický výraz, pretože existuje niekoľko slovenských prekladov.

5) Mäsová a kostná múčka

6) Hydinová múčka. Kvalitné mäsové koncentráty (mäsové múčky) vždy presne identifikujú špecifický druh mäsa z ktorého boli vyrobené.

Ako napr.1) Kuracia múčka (v angl. Chicken meal) – múčka, ktorá bola vyrobená z kuracieho mäsa. V slovenských prekladoch sa často uvádza aj pod – dehydrované kuracie mäso, dehydrovaný koncentrát z kuracieho mäsa 2) Jahňacia múčka 3) Lososová múčka


 

Poznámka PetPark:

Uvedené informácie nie sú marketingové informácie žiadneho výrobcu krmív pre psov. Všetky informácie, ktoré Vám sprostredkujeme čerpáme z medzinárodných nezávislých stránok, ktoré sa zaoberajú hodnotením krmív a ich cieľom je poskytnúť Vám dostupné znalosti a informácie, aby ste sa mohli relevantne rozhodnúť pri výbere, alebo porovnávaní krmív.