Prečo pes ťahá na vodítku

pes na voditkuPrvým dôvodom pre zodpovedanie otázky, prečo psy často na vodítku ťahajú si musíme uvedomiť, že psy sa správajú tak, ako im to vyhovuje a čo spĺňa svoj účel – dostať sa tam kam chcú ísť. Majiteľ preto musí usmerniť aktivitu psa tak, aby pes vedel čo ste ochotní akceptovať a čo už nie. Inak si pes myslí, že pánovi či paničke sa musí naozaj páčiť chodiť s napnutým vodítkom keď to tak radi opakujú!

V druhom rade, je na mieste poukázať na prirodzenú tendenciu psov ale aj ľudí, vyvýjať protitlak proti tlaku (alebo ťahaniu). Je to úplne bežné ako pre psov, tak aj pre ľudí. Akonáhle na vodítko zatiahneme, pes bez rozmýšľania začne ťahať, preto je to reflexné správanie.

Ďalším dôvodom prečo psy ťahajú je, že sú jednoducho rýchlejší než my! Skúste vyhrať bežecké preteky so sibírskym huskym :) !

V neposlednom rade je dôvodom ťahania psa aj nedostatočná autorita pána, ktorý je pre psa menej dôležitý než všetko ostatné čo sa deje okolo, alebo sú dôvodom len nevhodné pomôcky (typ obojku či postroja a vodítko).


 TECHNIKY ako naučiť psa neťahať na vodítku

Technika STOP

Keď pes začne ťahať, ihneď zastavíme. Keď sa pes obzrie a uvoľní sa ťah na vôdzke, pokračujeme opäť vytýčeným smerom, čo znamená pre psa odmenu (ide tam, kam chce). Opakujeme tento proces tak dlho, ako pes opakuje svoje správanie. Nakoniec si spojí ťahanie so státím, a tak sa bude snažiť ťahať menej alebo vôbec.

Pri tejto technike je dôležité opakovanie vždy, keď pes ťahá. Treba si tiež uvedomiť, že pes neprestane ťahať vôdzku po 10 minútach tréningu ani za 1 deň. Bude to pravdepodobne trvať dlhšie, ale ak budete dôslední, oplatí sa to.

Túto techniku by ste tiež mali dopĺňať pozitívnym potvrdením pre psa ako si prajete aby sa správal – teda ak ťahá zastavíme, ale ak ide pekne, pochválime ho.

Technika ZMENA SMERU

akonáhle pes začne ťahať, ihneď zmeníme smer chôdze – aj veľmi radikálne o 180°. Budete prekvapení, ako dobre táto technika zaberá. Najviac úspechov zaznamenáte, keď je pes ešte mladý.


 

EasyWalkTECHNICKÉ VYBAVENIE

Dnes existuje niekoľko vhodných pomôcok, ktoré vám veľmi pomôžu obmedziť ťahanie psa na vodítku.

Jedná sa o špeciálne postroje proti ťahaniu alebo ohlávky, ktoré jemne ale efektívne smerujú telo psa tak, aby bolo uvoľnené vodítko na vychádzke bežné. Z našej skúsenosti je asi najlepší takýto postroj - postroj proti ťahaniu Easy Walk, ktorý Vám vrelo doporučujeme.

Uistite sa, že k výcviku nepoužívate vyťahovacie vodítka, ktoré vám neumožnia plne kontrolovať pohyb psa. Vyberte si pevné vodítka s pohodlnou (soft grip) rukoväťou. Je to výborná investícia.

Nezabúdajte, pes je schopný správať sa na vychádzke tak, ako si prajete, ale len za podmienky, že sa mu venujete pri výcviku a usmerňovaní jeho správania smerom, aký vám vyhovuje.

I niekoľko minút výcviku denne bude mať ďalekosiahle pozitívne dôsledky.