Prečo je výcvik psa dôležitý

Prvý dôvod je jednoduchý: pretože je to vaša povinnosť. Musíte sa uistiť, že sa váš pes správa bezpečne – že nebude buď nadmerne obťažovať okolie alebo že nebude pre spoločnosť ľudí nebezpečný.

Druhým dôvodom je, že je to v záujme vášho psa. Čím väčšiu dôveru máte v správaní svojho psa, tým viac voľnosti mu budete môcť pravdepodobne dať. Pes, ktorý sa môže voľne pohybovať v záhrade či na prechádzke, má oveľa lepšiu kvalitu života ako ten, ktorý je stále zavretý alebo chodí len na vôdzke.

Možno zistíte, že tretí dôvod je najpresvedčivejší. Nielen, že je výcvik vášho psa vo verejnom záujme a záujme vášho psa ... je to aj vo vašom záujme! Dobre vycvičený pes sa bude lepšie správať doma a bude reagovať na ľudí všeobecne pozitívnym spôsobom. Vynaložte preto na výcvik psa dostatočné úsilie, aby váš pes dokázal obohatiť váš život pozitívnym spôsobom tak, ako to len pes dokáže...

vycvik psa majitelom

Väčšina psov je vycvičených svojimi majiteľmi. Existuje mnoho rôznych úrovní výcviku psov, a je len na vás, koľko energie budete chcieť do tejto oblasti investovať. Môžete sa rozhodnúť naučiť svojho psa len základnej poslušnosti, ako je príchod k nohe na zavolanie, alebo to, aby ste sa jednoducho nemuseli rozčuľovať okolo jedálenského stola. Niektorí majitelia psov však zájdu vo výcviku psov I oveľa ďalej a berú to viac ako profesionálne hobby -  zúčastňujú sa napríklad na súťažiach psej poslušnosti.

Ak sa rozhodnete cvičiť svojho psa sami, na akejkoľvek úrovni, pamätajte, že nie ste sami.

Existuje veľa dostupných pomôcok k výcviku, zariadení na efektívny výcvik a môžete  tiež kedykoľvek získať radu od profesionálnych cvičiteľov psov. Ak budete potrebovať pomoc, spýtajte sa!


 

 Obr. 1 výcvik labradora na povel "sadni", "čakaj"


 

 

Niekoľko tipov pre úspešný výcvik psov

vycvik psa majitelomZačnite skoro

Výcvik psa je jednoduchší keď je pes mladší. Váš nový člen rodiny môže byť  roztomilý, keď je maličký, ale nenechajte ho, aby si zvykol na  neprijateľné správanie. Čím skôr sa budete môcť začať venovať jeho výcviku, tým rýchlejšie sa bude učiť.


 

Obr. 2 výcvik povelu "ku mne". Začína sa vždy na vôdzke, aby sme psa nasmerovali kam má po vyslovení povelu ísť resp. čo má urobiť. Následne už môžeme vôdzku vynechať a poztívne psa motivovať, aby prišiel k nám.


 

Získajte si jeho pozornosť

Pri výchove psa, je dôležité sa ubezpečiť,  že máte jeho  plnú pozornosť! Získajte a udržiavajte so psom počas tréningu očný kontakt.

vycvik psa Udržujte výcvik a odmeny v rovnováhe

Jedným z najlepších spôsobov, ako cvičiť svojho psa, je použitie techniku formou odmien. To znamená, že svojho psa za dobré správanie vždy odmeníte  - zvyčajne pomocou psej pochúťky. Keď sa pes správa zle, skúste výcvik prerušiť alebo odviesť jeho pozornosť na niečo iné než ho za nežiaduce správanie trestať.

Buďte dôsledný

Akúkoľvek metódu  zvolíte pre výcvik svojho psa, je dôležité držať sa jej! Výcvik psov bude fungovať len vtedy, ak sú všetci zúčastnení konzistentní a dôslední. Uistite sa, že rodinní príslušníci používajú rovnaké techniky a metódy ako vy, čo utuží váš výcvik.

Buďte rýchly

Keď správanie psa odmeňujete alebo trestáte, tieto reakcie musia byť psovi známe do sekundy od jeho správania. Akékoľvek pomalšie reakcie na správanie psa si pes s daným správaním nespojí a teda budú pre výcvik nepoužiteľné.

Ponúknite alternatívu k zlému správaniu

Uvedomte si, že tréning psa má byť obojstranne výhodný. Je úplne v poriadku, aby ste viedli psa nehrať sa spôsobom, ktorý je škodlivý pre neho alebo pre iné zvieratá (napríklad naháňa veveričky), ale uistite sa, že podporíte ten typ hry, ktorý je prospešný (napríklad naháňa loptičky)


 

Výcvik psov je dôležitý, ale mať láskyplný vzťah so svojím psom je tiež dôležité. Uistite sa, že to s výcvikom nepreháňate, a že máte tiež dostatok času, aby ste si so psom vytvorili puto.

Prejavte mu lásku a on vám to mnohonásobne oplatí!

 

Zdroj: www.petsafe.net