Väčšina z nás patrí k obrovským milovníkom psov za každých okolností. Či ide o akékoľvek strasti a starosti, puto medzi zvieraťom a človekom je tak silné, že sa nedokážeme na nášho miláčika dlho hnevať. Napriek tomu občas vie spôsobiť menšie aj väčšie trápenie, ktoré potrebuje jednoznačné riešenie. Jeden z najčastejších problémov býva pravidelné utekanie či preskakovanie plotov v záhrade. Čo v takom prípade robiť a ako tomu zabrániť bez toho aby zviera trpelo alebo bolo nespokojné?

Prečo nám to robia?

Pokiaľ sa zamýšľate nad tým, či je váš pes vôbec šťastný, keď má vo zvyku utekať, nezúfajte! Pravidelné preskakovanie plotov či hľadanie skrytých štrbiniek neznačí jeho nespokojnosť, ale len čisté zvieracie pudy, napríklad v prípade hárania fenky, túžba po preskúmaní okolia alebo momentálna nuda a túžba po výtržníctve :-). V takom prípade je potrebné zistiť skutočný dôvod, pre ktorý obľubuje pravidelné úteky. Venujete sa mu dostatočne alebo je to proste len špekulant? Sledujte pri akých príležitostiach to váš miláčik robí a skúste mu v tom zabrániť povelom.

Samozrejme, nie vždy môže byť človek v tom okamihu prítomný. Alebo tieto „zverstvá“ robí vyslovene vtedy, keď doma nie ste. V takom prípade máte tri možnosti: zaistiť všetky či len malé štrbiny, ktoré by mohli podporiť útek, nechať si zvýšiť plot, čo môže byť pomerne finančne náročná záležitosť, alebo investovať do bezpečného elektronického rádiového oplotenia, ktoré psíka odnaučí utekať a naviac za dostupnú čiastku.

Čo je elektronické rádiové oplotenie?

Aj keď sa na prvé počutie môže milovníkom zvierat zdať tento názov priamo drastický, opak je pravdou. Princíp je jednoduchý – izolovaný drát, ktorý je zabudovaný v zemi a kopíruje liniu oplotenia vysiela signál, nie elektrický prúd. Váš pes bude mať na obojku špeciálny prijímač, ktorý reaguje na zmienený drát. Pokiaľ sa pes dostane do tesnej blízkosti plotu, dostane výstražný zvukový signál. Pokiaľ pokračuje ďalej do výstražnej zóny, ktorej veľkosť si viete nastaviť, nasleduje síce nepríjemná, ale bezpečná statická korekcia. Tá je maximálne neškodná a jej intenzitu si viete pri väčšine zariadení nastaviť sami. Psík v žiadnom prípade nepocíti bolest, len si bude uvedomovať, že ide o niečo nepríjemné a teda mal by ukončiť činnosť, v tomto prípade odstúpiť od plotu. V žiadnom prípade nejde o týranie psov! Nakoľko intenzita výboja sa dá nastaviť od plemena, veľkosti aj roku života psíka (ideálne až od šiesteho mesiaca) je nutné vhodné nastavenie a odskúšanie. V prípade, že pes zakňučí je potrebné intenzitu znížiť.

Veľmi dôležitým faktorom, na ktorý sa, bohužial, často zabúda, je výcvik vášho psíka na elektronické rádiové oplotenie. Pokiaľ je daný výcvik prevedený dôkladne, výsledným efektom bude pohyb psíka len v tých zónach pozemku, kde mu daný obojok nebude ani pípať. Výcvik je veľmi jednoduchý a zvládne ho každý majiteľ psa. Naviac je dôkladne popísaný aj v návode zariadenia. Prečítajte si náš článok ohľadom výcviku psa pre elektronické oplotenie.

 

Pravidelný chod oplotenia nepotrebuje vašu prítomnosť, preto bude pes týmto spôsobom kontrolovaný aj bez vašej prítomnosti. Kvalita a spoľahlivosť je overená rokmi praxe, preto sa nemusíte obávať zbytočnej investície. Nezáleží dokonca ani na tom, akú veľkosť má váš pozemok. Či bývate vo vile s enormnou záhradou alebo len v malom útulnom domčeku, elektronické oplotenie dokážeme prispôsobiť vašim špecifickým požiadavkám bez problémov.
 

baner_radiove_oplotenie2

 

V prvej rade je dôležitý výber elektronického rádiového oplotenia. K nepopierateľnej jednotke na svete patrí značka PetSafe, ktorá disponuje rôznorodým oplotením s niekoľkými funkciami a úrovňami. Jej hlavnými produktmi v tejto kategórii sú elektronický rádiový plot s výberom podľa veľkosti vášho psabezdrôtové oplotenie pre psov, kde celé zariadenie funguje bez spomínaného drôtu  a ako jediná značka na trhu ponúka aj elektronické rádiové oplotenia pre mačky.

Pokiaľ by ste sa rozhodli však aj pre inú značku, nemusíte sa obávať náročnej inštalácie. Ide len o niekoľko základných krokov, ktoré sú detailne popísané v pribalenom návode.

Kto vie, možno sa vám podarí vašu malú radosť presvedčiť, aby neutekala aj bez tohto zariadenia prostredníctvom intenzívneho výcviku. Tak či onak by ste túto skutočnosť nemali ignorovať a danú „utekajúcu“ situáciu určite patrične riešiť. Nikto z nás sa nemôže spoliehať len na to, že sa zviera vráti domov samo.  Predsa len...strach počas čakania býva nekonečný. Prajeme vám veľa trpezlivosti a šťastia, ktoré vám váš psík určite prináša.

 


Prečítajte si naše všetky články týkajúce sa elektronických rádiových oplotení

 

ilustracia tien

 

 
Pozrieť komplet ponuku
 

 

 oplotenie-reklama