Kliešte sú nie len neestetická ozdoba na našom psovi, ale sú najmä nebezpečné nakoľko prenášajú rôzne choroby. Psy najviac ohrozuje lymská borelióza, babezióza a ehrlichióza. Preto je nutné seba ako aj psa chrániť pred možnosťou nakazenia pomocou rôznych odpudzovačov, obojkov proti kliešťom. 

Blchy sú tiež jedným z nezvaných nájomcov v psom kožúšku, prípadne v našom domove, a tak si prečítajte, ako sa im dá vyhnúť či ich eliminovať.

 ochrana psa pred parazitmi

 

Ako sa chrániť?

Na trhu dnes existuje množstvo prípravkov proti kliešťom a blchám. Líšia sa od seba spôsobom použitia, cenou a dĺžkou pôsobnosti. Dobrá správa je, že si každý vyberie podľa svojich preferencií.

Druhy výrobkov -  V základe môžeme ochranu proti kliešťom a blchám rozdeliť na ochranu pomocou chemických prípravkov a na ochranu prírodnými prostriedkami.

 

CHEMICKÉ PRÍPRAVKY

Antiparazitné obojky (napr. Scalibor, Kiltix)

Výhody: dlhá účinnosť (4-8 mesiacov)

Nevýhody: zviera musí obojok stále nosiť, , pes by sa nemal kúpať i keď niektoré obojky odolávajú vode, možnosť zdravotných problémov ak obojok chytajú aj malé deti, obojok môže zanechávať stopy na nábytku a pod.

Antiparazitné spreje  a šampóny 

Výhody: aplikujete len vtedy, keď je to nutné (ak idete na vychádzku resp. ak už potrebujete parazita odstrániť)

Nevýhody: kratšia účinnosť. Spreje nie sú vhodné pre psy s veľmi hustou srsťou . Šampóny je nutné používať častejšie (približne každých 14 dní). Zviera by sap o aplikácii nemalo kúpať.

Pipetky (napr. Frontline)

Výhody: keďže sa prípravok aplikuje priamo na srsť, ihneď sa vstrebe a nezanecháva stopy

Nevýhody: kratšia účinnosť (približne 1 mesiac)

Tabletky

Výhody: bezpečné nakoľko na srsti nezostáva žiadna chemická látka, odolné pri kúpaní

Nevýhody: vyššia cena

Antiparazitné oblečenie

Výhody: odolné vode, použiteľné opakovane na sezóny

Nevýhody: nižžia účinnosť proti kliešťom, nevhodné pre mačky


 

PRÍRODNÉ PRÍPRAVKY

Nechemické resp. prírodné prípravky sú vhodné pre citlivé, mladé či gravidné zvieratá. 

Prírodné antiparazitné šampóny a spreje (napr. šampóny HOWND) HOWND šampón

Tieto výrobky sú bežne založené na esenciálnych olejoch a účinne dokážu zviera ochrániť najmä preventívnym spôsobom , ,t.z. parazity odpudzujú od zvieraťa, alebo parazitovi sťažujú sa na srsť uchytiť (pomocou rôznych olejov, ktoré prípravky obsahujú). Ak používate akékoľvek esenciálne oleje, dbajte na kvalitu silíc, ktoré si vyberáte ako aj na správnu koncentráciu pri pri riedení.

Výhody: spreje aplikujete len vtedy keď je to nutné, bezpečné pre všetkcýh členov domácnosti, nevstrebáva sa do krvy zvieraťa. Spreje často môžu používať aj ľudia.

Nevýhody: kratšia účinnosť. Šampóny je nutné používať častejšie (približne každých 14 dní). Zviera by sa po aplikácii nemalo kúpať. Spreje je nutné aplikovať častejšie.

 

Ultrazvukové odplašovače parazitov

Ultrazvukové vlny určitej frekvencie dokážu efektívne odpudiť parazitov, tak aby sa parazit na zviera ani neuchytil. Ultrazvuk je bezpečný pre psa, ktorý tento zvuk vôbec neregistruje a nepočujú ho ani ľudia.

Výhody: bezpečné, pes sa môže so zariadením aj kúpať (napr. Tick Less), dlhá účinnosť (bateria v Tick Less vyrží približne 1rok)

Nevýhody: prívesok musí zviera stále nosiť

 TickLess

Tento rok môžete vyskúšať aj prírodné recepty proti kliešťom ako:

Recepty s olejom

Do fľaše s rozprašovačom nalejte trošku oleja (napr. mandlového alebo olivového) a pridajte približne 15-20 kvapiek kvalitného esenciálneho oleja ako napr: ruža, levanduľa, rozmarín, teetree olej alebo niauli /podobné ako tee tree olej ale pre psov vhodnejšie/ následne doplňte fľašu vodou.

Recepty s jablčným octom

Jablčný ocot je účinný liek na rôzne neduhy adokáže aj účinne odpudzovať parazity. Stačí zmiešať 2 diely vody s 1 dielom octu a primiešať trošku rastlinného oleja.

Recept s výnnym octom

Potrebujete vínny ocot.( 1/2 pl.) citronelový esenciálny olej. (1/4 pl.) levanduľový es. olej. (1/8 pl.) tea tree. olej (alebo Neauli). Zmiešať a nastriekať na srsť psa J

 

Koksový olej

Kokosový olej je nielen chutný a môžete ho psovi ponúknuť ako odmenu či bežnú súčasť jeho stravy, ale vďaka obsahu kyseliny laurovej je účinný aj ako prírodný odpudzovač bĺch a kliešťov. Stačí ho pred pobytom vonku votrieť na hruď, labky a v oblasť chvosta.

 

 Ako chránite pred parazitmi svojho psa vy? Máte svoje osvedčené prípravky resp. prírodné recepty? Napíšte nám!