Môže vegetariánska a vegánska strava pozitívne ovplyvniť zdravie psa?

 

V posledných rokoch nám nové štúdie ukazujú možnosti, ako vhodne zvolená strava pre psov dokáže eliminovať niektoré stále bežnejšie ochorenia u psov.  Veď tak ako u ľudí, strava je alfa omega pri prekonávaní bežných či aj chronických a dedičnch ochorení.

Profesor Andrew Knight z Univerzity vo Winchestry (UK) napríklad objasňuje prínos pre zdravotný stav psov, ktorí sú na vegetariánskej alebo vegánskej strave v rozsiahlej štúdii časopisu ANIMALS z roku 2016 https://www.mdpi.com/2076-2615/6/9/57

 vegan-dog

Sumár zistení môžete nájsť tu: http://www.vegepets.info/diets/veg-canine.html 

Profesor Knight v tejto štúdii konštatuje, že psy na vegetariánskej alebo vegánskej strave môžu celkovo očakávať

  • zlepšenie celkového stavu pokožky
  • lepšiu kontrolu alergií
  • kontrolu vhodnej hmotnosti
  • zvýšenie celkového zdravia a vitality
  • regresiu artritídy
  • regresiu cukrovky
  • riešenie šedého zákalu a zníženie výskytu rakoviny, infekcií, hypotyreózy
  • a tiež eliminovanie napadnutia ektoparazitmi ako sú blchy, kliešte, vši a roztoče.

Konkrétne zistenia doktora Knighta zahŕňajú aj nasledovný komentár:

  • Čím dlhšie zostáva pes na vegetariánskej alebo vegánskej strave, tým väčšia je pravdepodobnosť celkového dobrého až vynikajúceho zdravia.
  • Veganizmus je výhodnejší ako vegetariánstvo.

Dr. Andrew Knight

ilustracia tien

 

Ďalšia zo štúdií prínosov vegánskej stravy pre psov, ktorá bola uskutočnená v roku 2014 v Rakúsku zistila, na reprezentatívnej vzorke psov z Rakúska, Nemecka a Švajčiarska, že psy, ktorí boli na vegánskej strave boli vo výbornom zdravotnom stave a neboli u nich zistené žiadne abnormality, krvné testy nevykazovali žiadne negatívne ukazovatele, dokonca ani v úrovni železa či vit.B12 v porovnaní s rovesníkmi, ktorí boli na strave založenej na mäse samozrejme ak ich strava mala zastúpené všetky potrebné zložky vhodnej výživy pre psa.

vegansky pesUvedená štúdia testovala niekoľko bežne dostupných vegánskych krmív, ktoré sú momentálne na trhu a výsledky boli vynikajúce.

Semp, 2014

www.vetmeduni.ac.at/hochschulschriften/diplomarbeiten/AC12256171.pdf

 

ilustracia tien

Ako si správne vybrať vegetariánske alebo vegánske krmivo pre psa?

 

Ak sa rozhodnete pre zmenu stravovania vášho domáceho miláčika, alebo ešte len zvažujete akou stravou budete vášho psa kŕmiť, máte množstvo možností. Je dôležité, aby mal pes vždy v krmive dotatok živín a to pri vegetariánskom alebo vegánskom krmive pre psa najmä aminokyselín, z ktorých si dokáže telo psa vytvoriť komplexné bielkoviny. 

Na nový výskum reagujú takmer všetci významní aj menší producenti krmív pre domácich miláčikov a tak v ich ponuke nájdete už širokú ponuku ako vegetariánskych granúl pre psov, tak aj vegánskych krmív pre psov.

Ako zdravú pochúťku môžete psovi ponúknuť kľudne jabĺčko alebo melón či kúsok banánu.  Fantázii a chuti sa medze nekladú a váš štvornohý priateľ sa bude určite tešiť. Je len zopár potravín, ktoré by psík nemal konzumovať ako sú čokoláda (kakao), hrozienka, cibuľa, makadamové oriešky či cukor!

 

ilustracia tien

 

 
Pozrieť komplet ponuku vegetariánskych a vegánskych krmív a pamlskov pre psov tu
 

 

 benevo vegan foodvegánske krmivo pre psa