Psy sú doslova všežravce a dokážu prežiť na akejkoľvek strave!

Áno, je to tak. Psy, tak ako ľudia, sa dokážu adaptovať na rôzne prostredie a rôznu stravu a tak je doslova možné, aby sme poznali ako mäsožravých psov tak aj psov (a ľudí) vegánov, ktorý sa živia len rastlinnou stravou. Aj pes na  živočíšnej strave a aj pes na rastlinnej stave sa pritom môžu tešiť veľmi dobrému zdraviu. Dokazujú to príbehy psov, ktorí sa dožili aj viac ako 25 rokov!

pes, vegan

Jeden s najdlhšie žijúcich psov je podľa Guinessovej knihy rekordov aj pes vegán, sučka Bramble, ktorá sa dožila vo Veľkej Británii až 27 rokov. Viac sa o Bramble dočítate v tomto článku...


Na rozdiel od rozšíreného tvrdenia, psy a dokonca aj mačky dokážu kvalitne žiť na vegetariánskej či dokonca vegánskej strave, pravdaže za predpokladu, že v strave dostávajú potrebné živiny, ktoré sú pre psy a mačky rozdielne. Psy sú všeobecne schopní žiť na akejkoľvek strave, sú to všežravce, ale mačky sú čisté mäsožravce preto je nutné ich strave venovať vyššiu pozornosť.

Genetická výbava psov

Podľa najnovších výskumov sa psy počas svojej dlhej evolúcie, kedy boli domestikované ľuďmi, čo je už viac než 10 000 rokov, museli prispôsobiť novému prostrediu, na rozdiel od svojich blízkych príbuzných, vlkov. Počas tejto doby si domestikované psy vyvinuli špecifickú genetickú výbavu, ktorá im umožnila dobre využiť všetky zložky ich novej, viac škrobovej potravy, ktorú im poskytovali ľudia. Počas tejto dlhej doby si vyvinuli schopnosť prežiť na akejkoľvek strave.

Výskumníci zistili, že domestikované psy majú napríklad vyššie množstvo génu AMY2B, ktorý je zodpovedný za produkciu amylázy, enzýmu, ktorý zaisťuje štiepenie škrobu na jednoduchšie cukry. Skorým predkom moderných psov umožnila táto genetická adaptácia prežiť na strave bohatú o škrob.Dôležitým faktom je, že strava psov sa vôbec nemusí (ale môže) zakladať na živočíšnych bielkovinách

 

Dobrá správa pre milovníkov zvierat, vegánov!

Niektorí milovníci zvierat ako vegetariáni a najmä vegáni v dnešnej dobre už nemusia teda riešiť pálčivú etickú otázku či si vôbec chcú psíka napríklad adoptovať na úkor svojho etického presvedčenia. Adopcia mäsožravého zvieraťa by nutne znamenala záchranu jedného zvieraťa a smrť stoviek ďalších v ich strave. Výskum potvrdil, že skutočne stačí pre svojho štvornohého priateľa vybrať kvalitnú stravu, ktorá obsahuje všetky potrebné živiny v dobrej rovnováhe.

 

Zmena stravy psa z dôvodu potravinovej intolerancie či alergie na živočíšne bielkoviny

Niekedy je však rozhodnutie zmeniť bežnú stravu na vegetariánsku či dokonca na vegánsku dané diagnózou zdravotných problémov zvierat, ktoré z rôznych dôvodov nedokážu správne metabolizovať živočíšne bielkoviny. Toto je dôsledok adaptácie psov na život s ľuďmi.

Zmeny sa teda ale nemusíte obávať.. Existuje množtvo kvalitných vegetariánskych granúl či mokrého krmiva, dokonca ja vegánskych granúl pre psa, ktoré budú vášmu psovi chutiť a zároveň budú aj výživovo plnohodnotné.

 


 Bielkoviny ako základ stravy psov a mačiek

Na vytvorenie kvalitných proteínov musia psy vo svojej strave mať 10 rôznych druhov aminokyselín, mačky 11. Psy závisia od stravovacieho príjmu nasledovných aminokyselín - arginín, histidín, izoleucín, leucín, lyzín, metionín, fenylalanín, treonín, tryptofán a valín. Pre mačky je potrebný aj taurín.

bielkoviny pre psaZvieratá, tak ako ľudia, potrebujú vo svojej strave teda prijímať komplex aminokyselín, aby si mohli sami vytvoriť kvalitné bielkoviny – t.j. reťazce amonokyselín, ktoré sú základným stavebným prvkom každej bielkoviny v tele.  Všetky aminokyseliny sú pre zvieratá aj ľudí dostupné aj z rastlinných zdrojov.

Tie najväčšie a najsilnejšie zvieratá na našej planéte sú tiež čisto bylinožravce a všetko potrebné na stavbu svojich ohromných tiel získavajú trávením rastlinnej stravy. Mäso (bielkovina) je teda len sústava aminokyselín a aj zviera, ktoré je súčasťou mäsového krmiva, sa za svojho života stravovalo rastlinnou stravou (krava, kura atď)

 


 

Pojem - Kvalitné a nekvalitné bielkoviny...

Za kvalitné bielkoviny vo výžive zvierat sa bežne považuje mäso, nakoľko obsahuje všetky aminokyseliny. Menej kvalitné bielkoviny obsahujú len niektoré aminokyseliny.

V bežne dostupných krmivách na trhu väčšina bielkovín väčšinou pochádza práve z obilnín, ryže, kukurice, pšenice a jačmeňa i napriek marketingovým tvrdeniam niektorých výrobcov, kde by sme zväčša usúdili, že je krmivo založené na mäse. 

Krmivá majú zloženie uvedené postupne od zložky v najvyššom zastúpení až po najnižšie. Skúste si prečítať kompletné zloženie vášho krmiva a možno uvidíte, že ide skôr o rastlinné krmivo než živočíšne resp. založené na mäse...

Bielkoviny z rastlinných zdrojov

I keď čisto rastlinná strava má isté obmedzenia v dostupnosti všetkých aminokyselín, správna kombinácia rastlinných zdrojov a ich aminokyselín dokáže vyvážiť potrebné zložky aminokyselín v správnom pomere pre vytvorenie všetkých potrebných bielkovín v tele zviaraťa. Napríklad kukurica má nízky obsah lyzínu a tryptofánu, zatiaľ čo sójová múčka je dostatočná v obidvoch aminokyselinách. Spolu tvoria dobre vyvážený profil aminokyselín. Okrem toho sa do potravy môžu pridávať jednotlivé aminokyseliny  podľa potreby. Skutočne kvalitné rastlinné zdroje bielkovín pre psa sú napríklad sója, hrášok a pinto bôby. Sója je dokoca svojou kvalitou amonokyselín tak isto hodnotná ako mäso (špecificky hydina).


 

Potravinové alergie

Tak  ako ľudia aj psy však môžu niektoré rastlinné alebo živočísne zložky v strave zle znášať, nakoľko sa v ich tráviacom trakte nenachádza dostatok správnych enzímov na trávenie danej zložky krmiva, alebo zložka v krmive obsahuje blokátor tráviacich enzímov a tak vznikajú následné tráviace problémy, alergie a rôzne (aj chronické) ochorenia.  Napríklad trypsín a chymotrypsín sú enzýmy, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri trávení bielkovín v krvi zvierat. Ak je aktivita týchto enzímov nedostatočná, kvalita potravinového proteínu pre zvieratá drasticky klesá s nižšou dostupnosťou aminokyselín.

Zvieratá teda môžu mať alergickú reakciu resp. potravinovú intoleranciu, tak ako aj ľudia, na  niektoré rastlinné zložky v krmive, ale to isté platí aj o negatívnej reakcii na trávenie živočíšnych bielkovín. Je preto dôležité zistiť, na akú zložku má zviera negatívnu reakciu a následne túto surovinu vylúčiť zo stravy.

 


Počas evolúcie sa teda domestikované psy plne prispôsobili svojim novým podmienkam a dokážu stráviť ako mäso, tak aj škrob bez problémov a dokonca si dokážu vytvárať plnohodnotné bielkoviny aj z čisto rastlinnej stravy. Majú to jednoducho vo svojej genetickej výbave.


 

Bežné zloženie vegánskych krmív pre psy a mačky

Čo môžete teda očakávať v kvalitných krmivách bez živočíšnych zložiek? Budú obsahovať základné a kvalitné  zdroje bielkovín ako: šošovica, sója, hrášok, sladké zemiaky, ovos , hnedá ryža či niektoré druhy fazule. Zo  zeleniny to bude mrkva, brokolica, kel alebo aj špenát. Nové krmivá už obsahujú aj rôzne doplnkové superpotraviny ako spirulina, chlorela, čučoriedky, brusnice, ľanový olej, morské riasy, či rôzne bylinky ako rozmarín, oregano, petržlen a mnoho ďalších. Ak tieto suroviny pridáte aj samostatne v správnej dávke do bežného krmivá vášho psa, určite mu neubížite, priam naopak.

 

Ak sa teda rozhodnete kŕmiť svojho psa výlučne vegetariánskou alebo vegánskou stravou, iste mu na rozdiel o rozšírených predsudkov neublížite, dokonca podľa nových štúdií dokáže zdravie svojho domáceho miláčika ešte posilniť.Viac sa k tejto téme dočítate tu.

Pre akékoľvek krmivo sa však rozhodnete, najdôležitejšie je však brať do úvahy kvalitu zdrojových surovín a dopriať vášmu domácemu miláčikovi veľa každodenného pohybu.

keksiky pre psa 

Pre tých, ktorí si najmä z etického alebo zdravotného hľadiska vyberú  pre svojho psa vegetariánsku či vegánsku stravu, máme skvelú ponuku vegánskeho krmiva, vegánskych granúl, vege pochúťok a sušienok tu.