Asi sa môže zdať prekvapivé, že strava pre psov nemusí obsahovať žiadne karbohydráty (sacharidy). Avšak je to pravda.

Podľa „National Research Council“ .. v porovnaní s ostatnými hlavnými nutričnými zložkami – proteínmi a tukmi – karbohydráty (sacharidy) sa nezdajú byť nevyhnutné pre typickú psiu diétu.

Psy nepotrebujú kukuricu, nepotrebujú pšenicu, jačmeň, ryžu a ani zemiaky. Psy proste nepotrebujú žiadnu z týchto ingrediencí. Napriek tomu, karbohydráty (sacharidy) predstavujú prekvapivo najčastejšie suroviny používané na výrobu suchého krmiva pre psov.

Ako je to možné?


 

Prečo výrobcovia krmív tak obľubujú karbohydráty (sacharidy)

Odpoveď je jednoduchá

– karbohydráty sú“

- lacné

- dlhotrvanlivé (dlhá trvanlivosť)

- a sú potrebné pre výrobu suchých granúl.


 

V rozumnom množstve môžu byť aj karbohydráty praktickým zdrojom energie.

Pokiaľ by sme porovnali množstvo karbohydrátov (sacharidov) v strave pôvodných psov „predkov“ , so stravou súčasných psov vytvorenou výrobcami krmív, zistili by sme, že strava „pôvodných psov“ obsahovala dramaticky nižšie množstvo karbohydrátov.

Podľa vierohodných zdrojov (Brown S., Taylor B., “See Spot Live Longer”, 2007 Creekobear Press, Eugene, OR USA, page 51) strava pôvodných psov obsahovala maximálne 14 % karbohydrátov. Priemerný obsah karbohydrátov (sacharidov) v dnešných suchých krmivách se pohybuje od 46 až po 74 %. (National Research Council, National Academy of Science, “Nutrient Requirements of Dogs and Cats”, 2006 Edition, National Academies Press, Washington, DC, p 317).

Tieto čísla sú ďaleko od toho aby strava bola podobná. Ako je z tohto porovnania jasné, dnešná strava pre psov obsahuje v priemere takmer 4 násobok karbohydrátov, ako pôvodná strava psov.


Pri výbere krmiva je rozumné uprednostňovať tie krmivá, ktoré obsahujú nižšie množstvá karbohydrátov (sacharidov), avšak kedže sa psy počas svojej evolúcie veľmi prispôsobili strave ľudí, a pes ich dobre toleruje, je možné vybrať si i takéto krmivá.

Dôležité je si uvedomiť, že nižší podiel karbohydrátov z celkového množstva krmiva, automaticky zvyšuje podiel ostatných ingrediencií ako sú bielkoviny a tuky.


 

Použité zdroje: Informácie boli čerpané z medzinárodných nezávislých web-stránok, ktoré sa zaoberajú hodnotením jednotlivých krmív pre psov a mačky.

Použité zdroje priamo v článku:

1) National Research Council of the National Academy of Sciences, “Nutrient Requirements of Dogs and Cats”, 2006 Edition, National Academies Press, Washington, DC

2) Brown S., Taylor B., “See Spot Live Longer”, 2007 Creekobear Press, Eugene, OR USA, page 51

3) National Research Council, National Academy of Science, “Nutrient Requirements of Dogs and Cats”, 2006 Edition, National Academies Press, Washington, DC, p 317