Sáčky na exkrementy, aké a prečo?

 

Ako zodpovedný majiteľ po svojom psovi pravdepodobne pravidelne odpratávate jeho odpad z exkrementov. Vaša uvedomelosť vedie ku krajšiemu, zdravšiemu a bezpečnejšiemu životnému prostrediu. Robíte životnému prostrediu viac škody ako osohu?

sáčky na exkrementy

Väčšina z nás sa cíti dobre, že robí osožnú prácu, ak na tento alebo aj iný úkon opätovne používa plastové tašky, ktoré zväčša dostaneme v obchode. Problém je, že týmto spôsobom len navyšujeme množstvo psích exkrementov jednotlivo zabalených na našich skládkach, ktoré sa  nemajú ako rozložiť...

Podla štatistiky(1) v roku 2017 žilo na Slovensku 910 000 psov. Ak by sme uznali, že možno polovica z nich chodí minimálne 1x denne na nutnú potrebu, dostali by sme sa k zaujímavým číslam v množstve plastov, ktoré sa len z tohto jedného úkonu pravdepodobne dostávajú do našich odpadových nádob – a to prinajlepšom.

Ak 500 000 psov urobí svoju potrebu minimálne 1x denne a majiteľ používa na exkrementy bežné plastové sáčky, tak len tento jediný úkon zaťaží naše životné prostredie o 500 000 plastových sáčkov. A to každý deň!

 počet psov

Prečo sú plastové sáčky s exkrementami (ale aj bez nich) takým problémom?

Bežné plastové sáčky sa vyrábajú z fosílnych zdrojov, ktoré sú neobnoviteľné a po ich odhodení do komunálneho odpadu tam zostanú, v závislosti od typu plastu 200 až 1000 rokov!  

Recyklácia plastových výrobkov je viac než nevyhnutná, avšak recyklácia u nás dosahuje len niečo cez 20% z celkového odpadu (2). Ak teda každý takýto plastový sáčok skončí na skládke, máme zarobené na veľký problém, čo už asi všetci dávno vieme. Keby ste prázdny plastový sáčok vyhodili do nádoby na separovaný plast, tak momentálne dokážeme recyklovať až približne 60% takéhoto odpadu.

Je tu ale háčik...

Ak by sme si aj povedali, že veď aspoň tých 60% plastov sa recykluje (čo je stále nedostatočné), tak problémom plastových sáčkov, v ktorých sa nachádzajú psie exkrementy je, že ich nemôžeme vkladať do nádob na recykláciu plastového odpadu.

Psie exkrementy patria výhradne do komunálneho odpadu a nie do nádob na recykláciu alebo na biodpad. Na skládke sa tento plastový sáčok nerozloží a len zaťaží životné prostredie.

vegan-dog

Riešenie tohoto problému je jednoznačné

Je nutné, aby sme začali čistiť okolie od psích exkrementov, pomocou ekologicky odbúrateľných sáčkov, ktoré sa bez problémov kompletne aj s obsahom rozložia na skládke komunálneho odpadu najneskôr do 3-5 rokov v závislosti od materiálu, z ktorého bol sáčok vyrobený.

ilustracia tien

 

Aké máme teda reálne možnosti pri nakladaním so psími exkrementami?

 

1/ Využívanie biologicky rozložiteľných špeciálnych plastových sáčkov

ekologické sáčky na exkrementy

Biorozložiteľné oxoplasty sú 100% bezpečné pre prírodu stále bežnejšie sa s nimi stretneme vo forme rôznych produktov. Jedným z takýchto produktov sú sáčky na psie exkrementypo použití sa kompetne a bezo zbytkov rozložia maximálne do 2-3 rokov po odhodení do komunálneho odpadu. Sú vyrobené zo špeciálne upraveného plastu tzv. biorozložiteľného oxoplastu, ktorý je dostatočne pevný a nepriepustný, čo je vzhľadom na obsah odpadu v sáčku nevyhnutné, ale v prírode po ňom nenájdete po rozložení ani stopu. Sáčok sa najskôr rozloží na mikročastice avšak neskôr sa úplne rozloží na CO2, H2O a biomasu, ktorá je ďalej prístupná pre mikrobióm v pôde pre kompletnú bio-digesciu. Uistite sa však, že vami vybraný typ produktu je práve tento druh oxoplastu nakoľko ich je niekoľko druhov. Výhodou týchto sáčkov je ich prijateľná cena, avšak vyrábajú sa z neobnoviteľných zdrojov.

 

 

2/ Využívanie biologicky rozložiteľných (biodegradabilných) sáčkov

poo bagsV každom prípade, môžete na ekologické nakladanie s exkrementami psíka využiť aj plne biodegradabilné (rozložiteľné,kompostovateľné) sáčky. Vyrábajú sa z obnoviteľných zdrojov, a tak sú oveľa priateľskejšie k životnému prostrediu, avšak majú vyššiu cenu než bežné plastové sáčky alebo špeciáne oxoplasty. Niekedy pri týchto sáčkoch zistíte, že sa na psie exkrementy skôr nehodia, vzhľadom k tomu, že sú jemňejšie a ľahšie sa pretrhnú. V našej ponuke nájdete ale aj odolné biorozložiteľné sáčky na psie exkrementy. POZOR Tieto však, vzhľadom na možnú toxicitu exkrementov, tiež nepatria do bežného bioodpadu. Ak ich chcete kompostovat, vytvorte si na tento účel osobitnú bio zbernú nádobu na kompost. Výhodou týchto sáčkov nesporne zostáva, že sú najpriateľskejšie k životnému prostrediu a ak máte vhodný typ týchto sáčkov, môžete ich využívať aj na kuchynský odpad alebo na čokoľvek iné :) POZOR sáčky sa začínajú rozkladať veľmi rýchlo, a tak si ich nekupujte veľa do zásoby naraz.

 

3/ Využívanie papierových vreciek

papierové vreckoPapierové vrecká sa vyrábajú z obnoviteľných zdrojov, ale pri súčasnej rýchlosti výrubov  lesov, by sme skôr odporúčali vybrať si vrecká z recyklovaného papiera alebo vyššie uvedené eko sáčky na exkrementy. Niektoré z týchto sáčkov sú skutočne určené práve na psie exkrementy a majú zväčša hrubšiu jednu stranu, aby ste mohli exkrement správe "nabrať".

 

 

 

 

 

 Referencie:

*1 Počet psov v SR: https://screenshots.firefox.com/z2TPc0PTVSis4fyd/www.statista.com

*2 Recyklácia plastov: https://ourworldindata.org/faq-on-plastics#how-much-of-global-plastic-is-recycled

 

 
Pozrieť komplet ponuku ekologických sáčkov a potrieb pre psov