Elektronický obojok - poradíme ako si vybrať ten správny

Elektronické (elektrické) obojky predstavujú moderné riešenie, ako mať svoje zvieratko pod kontrolou. Mnohé obsahujú také bohaté funkcie, že sa výborne hodia na účely výcviku. Elektrické obojky sa kupujú podľa veľkosti a váhy psa, aby dokázali optimálne fungovať, a vo väčšine prípadov sú aj vodotesné či schopné ponárania. Vďaka tejto technickej hračke môžete vášho psa vycvičiť aj bez použitia vôdzky. Pre nízku váhu obojka má váš pes pri pohybe zabezpečený komfort. Pomôže vám pri tom zvuková, statická alebo vibračná korekcia. Elektrický obojok aj vysielačka sa dajú dobiť a pri zakúpení extra obojkov je možné pôsobiť aj na niekoľko psov naraz.

 

Ako elektronický obojok funguje?

Elektronický obojok je výborná pomôcka pri výcviku psa bez použitia vodítka do vzdialenosti podľa výberu zariadenia. Pri stlačení ovládacieho tlačidla na vysielačke, vysielačka vyšle signál, ktorý aktivuje elektronický obojok na krku psa a vyšle korekčný signál, ktorý môže byť podľa typu elektronického obojku zvukový, vibračný, sprejový alebo statický signál. Pri všetkých elektronických obojkoch si môžete nastaviť intenzitu varovných signálov od najnižšej úrovne a tým pádom prispôsobiť úroveň intenzity temperamentu vášho psa.

 

elektronicke_obojky

 

 

Výcvik pre elektronický obojok pre psov

Pri správnom použití elektronického obojku bude výcvik vášho psa jednoduchý a efektívny. Pes sa naučí rôznym povelom, ktoré je niekedy bez vodítka veľmi obtiažne naučiť (napr. povel "ku mne" a pod.). Jedným z najdôležitejších povelov je naučiť psa aby na zavolanie prišiel k majiteľovi. Ak Váš pes nereaguje na Vaše volanie a ak naviac má pes tendenciu prenasledovať autá, vtáčiky či dokonca ľudí, elektronický obojok je výcvikové zariadenie, ktoré si s tým iste poradí.

Naviac pomocou tohto elektronického obojku dokážete aj staršieho psa odnaučiť už naučeným zlozvykom, ako je napríklad vyskakovanie na ľudí, hrabanie sa v odpadkoch (alebo alternatívne "rýľovania záhrady"), nadmerného štekania, ležania na Vašom obľúbenom kresle a pod. Elektronický obojok je vynikajúcim pomocníkom aj pri kontrolovaní psa ak má tendenciu "zbierať odpadky". Budete schopný na diaľku psovi zadať povel "pusť" a on či ona vás určite poslúchne ešte pred "prehltnutím sústa" a po istom čase sa k danému zlozvyku už nevráti.

Prečítajte si náš článok ohľadom výcviku psa pre elektronické oplotenie  TU

 ilustracia tien

 

Ako si vybrať elektronický obojok pre psov ?

Ak sa chcete rozhodnúť, ktoré riešenie a ktorý elektronický obojok pre psov je pre vás a vášho psa správne, zvážte hlavne aký typ korekcie preferujete, váhu psa, temperament vášho psa, vzdialenosť vysielanie signálu, vodotesnosť a počet psov na ktorý ho budete používať.  Jednotlivé elektronické obojky sa líšia rôznymi funkciami a technológiami. Máte malého psa? – oceníte elektronický obojok určený pre malého psa. Máte veľkého psa? – oceníte elektronický obojok určený pre veľkého psa. Chodíte so psom na turistiky do prírody? – vyberte si elektronický obojok s dosahom nad 500m. Bude s ním plávať aj v jazere? – vodotesný - ponoriteľný elektronický obojok je práve pre vás. Chcete namiesto statickej korekcie, vibráciu alebo sprejovú korekciu? Vyberte si elektronický obojok s vibračnou, alebo sprejovou korekciou.

 

Ako si vybrať elektronický obojok pre psov podľa dosahu zariadenia?

 

Dosah elektronických obojkov výrobca vždy udáva pri rovinatom teréne. Na dosah signálu pri elektronických obojkoch vplývajú rôzne faktory, ako je počasie, terén, po prípade iné prekážky ako sú budovy alebo vedenie vysokého elektrického napätia. Ďalším významným faktorom je spoľahlivosť údaju, ktorý udáva výrobca. Všeobecne platí fakt, že na údaj pri čínskych výrobcoch sa nedá veľmi spoľahnúť a platí pravidlo, že pri údaji 300m je reálny dosah okolo 150m.

Pri výbere toho správneho elektronického obojku je dôležité si uvedomiť v akom teréne a pri akých príležitostiach ho budem používať. My vám ponúkame rozdelenie do 3 základných skupín.

Elektronický obojok s dosahom do 500m – jedná sa o elektronické obojky, ktoré slúžia hlavne na výcvik na cvičisku po prípade na základné venčenie, kde potrebujete aby vám pes neodbehol na dlhšiu vzdialenosť

Elektronický obojok s dosahom od 500m do 1000m – jedná sa o elektronické obojky, ktoré vám výborne poslúžia okrem výcviku na cvičisku, bežného venčenia aj pri turistikách v prírode a v lese. Napríklad na hubách. Pri členitom teréne treba počítať, že dosah zariadenia sa vám významne znižuje, avšak s elektronickým obojkom s dosahom okolo 1000m, môžete kontrolovať správanie vášho psa aj pokiaľ vám zabehne za kopec.

Elektronický obojok s dosahom nad 1000m- jedná sa o elektronické obojky, ktoré vám výborne poslúžia okrem výcviku na cvičisku, bežného venčenia, pri turistikách v prírode a v lese, ale aj pri naozaj náročných podmienkach v prírode. Elektronické obojky s dosahom nad 1000m sa veľakrát používajú aj pri športových aktivitách po prípade poľovačkách, kde predpokladáte, alebo vyžadujete odbehnutie vášho psa na dlhšiu vzdialenosť, kľudne aj na 500 až 1000m.

Elektronický obojok s dosahom nad 10km –špeciálna kategória elektronických obojkov, ktorá je len v kombinácií s GPS. Jedná sa o plne profesionálne elektronické obojky, ktoré sú viac menej GPS obojky s profesionálnou funkcionalitou. Ich využitie je hlavne pre poľovníkov, keďže bežný človek nepredpokladá odbehnutie svojho psa na niekoľko kilometrov.

 

psy

 


 

Ako si vybrať elektronický obojok pre psov podľa veľkosti psa?

 

Elektronický obojok pre psov - univerzálny alebo pre všetky veľkosti psov. Jedná sa o elektronický obojok, pri ktorých výrobca uvádza univerzálne použitie pre všetky rasy a veľkosti psov. So skúsenosti vám radíme aby ste sa viac menej riadili podľa váhy a veľkosti obojku. Aby sa Vám nestalo, že na malé plemeno si kúpite obojok s váhou viac ako 100gr.

Elektronické obojky pre malé psy

Jedná sa o elektronické obojky špeciálne vyvinuté pre malé psy. Okrem menšej váhy obojku je oveľa dôležitejšie, že výrobca špeciálne upravil obojok pre malé plemená. Jedná sa buď o softvérové nastavenie, alebo o intenzitu korekcie, ktorá je upravená práve na menšie plemená psov. V prípade, že máte plemeno psíka do 8kg, jednoznačne vám odporúčame si vybrať práve tento typ elektronického obojku.

Elektronické obojky pre veľké psy

Jedná sa o elektronické obojky špeciálne vyvinuté pre veľké psy. Viac menej platí všetko čo je opísané pri obojkoch pre malé psy až na ten rozdiel, že výrobca ich špeciálne vyvinul pre veľké plemená. Okrem váhy obojku, softvérového nastavenia sa jedná aj o možnosť si nastaviť väčšiu intenzitu korekcie.

Tu je dôležité si uvedomiť, že elektronické obojky pre veľkých psov je možné použiť aj pre menšie plemená - hlavne tie tvrdohlavejšie, kde si potrebujete nastaviť intenzívnejšiu korekciu ak je to nutné.

ilustracia tien

 

elektronicke_obojky

 

Ako si vybrať elektrický obojok podľa korekcie

 

ikona ultrayvuk» ELEKTRICKÝ OBOJOK SO ZVUKOVOU KOREKCIOU

Vo všeobecnosti ide síce o málo efektívnu formu, pokiaľ však máte poslušného psíka, ktorý nie je príliš tvrdohlavý, rýchlo sa učí a osvojuje si určité modely správania, bude mu stačiť i zvukový signál.  Prístroj je bezpečný a pes počuje len nepríjemný zvuk. Sluch je 100% chránený.

Ponuka elektrických obojkov s týmto typom zvukovej korekcie nájdete:  TU

________________________________________

ikona vibracia» ELEKTRICKÝ OBOJOK S VIBRAČNOU KOREKCIOU

Prostredníctvom nízkofrekvenčných vibrácií cíti pes mierne „mraučanie“ v oblasti hlasiviek, teda na spodnej časti krku. Ide o pomerne efektívny spôsob, ktorý je vhodný pre malé i stredné plemená. V prípade veľkých psov by však efekt nemusel byť postačujúci.

Ponuka obojkov s týmto typom vibračnej korekcie nájdete:  TU

________________________________________

 » Ikona sprejELEKTRICKÝ OBOJOK - SO SPREJOVOU KOREKCIOU

Obojok, v prípade korekcie, vystrekne citronelový alebo bezpachový sprej, ktorý je pre zviera nepríjemný. Pri tomto spôsobe sa nedá jednoznačne určiť, ako pes zareaguje. Bojazlivý typ určite pochytí, že ho čaká niečo nepríjemné, avšak odvážny a hravý by nemusel „pochopiť“, že ide o spôsob, ktorý ho má odnaučiť štekať.

Ponuka obojkov s týmto typom sprejovej korekcie nájdete:  TU

________________________________________

ikona staticka korekcia» ELEKTRICKÝ OBOJOK SO STATICKOU KOREKCIOU

Najefektívnejší spôsob korekcie je statická korekcia, ktorá prešla mnohými výskumnými procesmi a stále sa javí ako najlepší a najefektívnejší spôsob korekcie. Obojok využíva impulz statickej elektriny vysielanej z dvoch kontaktov. Rovnako, ako všetky ostatné druhy, je maximálne bezpečný a na výber máte niekoľko stupňov korekcie, v závislosti od veľkosti i plemena.

Ponuka obojkov s týmto typom statickej korekcie nájdete:  TU

ilustracia tien

 

ilustracia

Ako si vybrať elektronický obojok podľa kvality výrobcu

 

Hodnotenie kvality produktu a jeho výrobcu je vždy tak trochu subjektívna vec. Samozrejme pokiaľ sa výrobok pokazí tak je pokazený, avšak pokiaľ chceme hodnotiť kvalitu prevedenia výrobku, spoľahlivosť technológie a pri obojkoch proti štekaniu aj kvalitu dostupných manuálov, návodov na výcvik a použitia výrobku je vždy otázne, kto vám dané hodnotenie poskytuje. My Vám chceme sprostredkovať informáciu o organizácií, ktorá združuje najvýznamnejších výrobcov elektronických zariadení.

 

ECMA™ - The Electronic Collar Manufacturers Association™

ECMA

Filozofia a cieľom organizácie ECMA™ je vyvíjať produkty, ktoré podporujú dobré životné podmienky zvierat a zlepšujú komunikáciu a vzťahy vlastníkov s ich domácimi miláčikmi. Zlepšovanie komunikácie medzi domácimi zvieratami a ich majiteľmi, sa zároveň aj upevňuje ich vzájomný vzťah. Členovia tejto organizácie sa zaviazali dodržiavať štandardy kvality výrobkov, ich humánnosti a bezpečnosti pre zvieratá. Poskytovaním a udržiavaním najaktuálnejších výcvikových postupov, dôkladne spracovanými používateľskými príručikami a manuálmi, umožnia vlastníkom efektívne, zodpovedne a humánne používať výcvikové elektronické systémy.

Inými slovami, výrobca, ktorý je členom tejto organizácie, okrem dodržiavania štandardu kvality výrobkov, ich humánnosti a hlavne bezpečnosti pre zvieratá, sa zaväzuje poskytovať odborné a dôkladné príručky a manuály, ktoré zaistia správne používanie elektronických zariadení.

 ilustracia tien

 

ilustracia

Ako si vybrať elektronický obojok podľa značky

V dnešnej dobe je na trhu množstvo výrobcov a značiek, ktoré ponúkajú rôzne typy a aj rôzne kvality elektrických ohradníkov pre psov. V našej ponuke nájdete len overené značky.

________________________________________

Elektronický obojok pre psov Petrainer

logo PetRainer

Jedná sa o elektronický obojok od čínskeho výrobcu iTronic. Sú veľmi cenovo prístupné a pomerne spoľahlivé. Sú určené hlavne pre zákazníkov, ktorí nevyžadujú pokročilé technológie a sú cenovo orientovaný zákazníci.

Výrobca Petrainer nie je členom organizácie ECMA.

________________________________________

Elektronický obojok pre psov Numaxes

ECMA

logo numaxes

Jedná sa o elektronický obojok od európskeho – francúzskeho výrobcu Numaxes. Od tohto výrobcu máme pomerne širokú ponuku od základných modelov až po prémiové modely. Jedná sa o veľmi kvalitné zariadenia.  

Výrobca Numaxes je členom organizácie ECMA, čo vám zaručuje kvalitu a spoľahlivosť neškodnosti výrobkov na zdravie Vášho psíka.

 

 ________________________________________


Elektronický obojok pre psov PetSafe ECMA

PetSafe logo

Jedná sa o elektronický obojok od amerického výrobcu Radio Systems Corporation. Radio Systems Corporation je jednoznačne najväčší svetový výrobca elektronických zariadení. Je najväčší inovátor v danom segmente a je držiteľom značiek PetSafeSportDOG. Elektronické obojky PetSafe sa vyznačujú veľkou kvalitou a spoľahlivosťou. Značka PetSafe má v ponuke všetky dostupné typy elektronických obojkov pre psov pre malé, veľké plemená s rôznymi dosahmi.

Výrobca Radio Systems Corporation (PetSafe a SporDOG) je zakladateľom a členom organizácie ECMA, čo vám zaručuje kvalitu a spoľahlivosť neškodnosti výrobkov na zdravie Vášho psíka.

 ________________________________________

 

Elektronický obojok pre psov SportDOG ECMA

SportDOG logo

Jedná sa o elektronický obojok od amerického výrobcu Radio Systems Corporation. Radio Systems Corporation je jednoznačne najväčší svetový výrobca elektronických zariadení. Je najväčší inovátor v danom segmente a je držiteľom značiek PetSafeSportDOG. Elektronické obojky SporDOG sa vyznačujú veľkou kvalitou a spoľahlivosťou. Značka SportDOG má v ponuke všetky dostupné typy elektronických obojkov pre psov pre malé, veľké plemená s rôznymi dosahmi.

Výrobca Radio Systems Corporation (PetSafe a SporDOG) je zakladateľom a členom organizácie ECMA, čo vám zaručuje kvalitu a spoľahlivosť neškodnosti výrobkov na zdravie Vášho psíka.

 ________________________________________


 ilustracia tien

 

 

  


Prečítajte si naše všetky články týkajúce sa elektronických obojkov

 

ilustracia tien

 

 
Pozrieť komplet ponuku
 

 

 

 

 

baner_elektronicke_obojky