Vedeli ste, že vlci sa od psov líšia asi len v 1% v ich mitochondriálnej DNA?

V skutočnosti často zabúdame , že psy sú priamymi potomkami vlkov, sú členmi rodiny mäsožravcov a majú rovnaké tráviace systémy, ktoré sú určené len na trávenie mäsa.


 

Anatómia tráviaceho ústrojenstva mäsožravcov hovorí sama za seba:

Psy majú veľké čeľuste, ktoré sú prispôsobené na prehĺtanie veľkých kusov mäsa a nie na žuvanie ako to je u ľudí. Zuby sú ostré a špicaté na trhanie a usmrtenie koristi a sú určené pre uchopenie a skartáciu, nie na brúsenie, ako zuby všežravca a bylinožravca. Aj stoličky sú trojuholníkového tvaru, s nepravidelnými okrajmi, ktoré fungujú ako zúbkované nože;

Psí zažívací trakt je len tretinovej dĺžky traktu všežravcov a štvrtiny dĺžky traktu bylinožravcov. Tento krátky zažívací trakt umožňuje rýchle trávenie mäsa.

Psí žaludok má vysokú kapacitu tvorby kyseliny chlórovodíkovej, ktorá poskytuje žalúdočné pH blízke hodnotám 1-2. Toto kyslé pH, je dôležité na odbúravanie bielkovín z mäsa a ničí baktérie, ktoré sa nachádzajú v rozkladajúcom sa mäse. - Hlavné zdroje energie získávajú šelmy z bielkovín a tukov. Psy majú fyziologický systém pripravený pre trávenie bielkovín a tukov. Fyziologický systém psov má súbor mechanizmov, ktoré umožňujú omnoho vyššie metabolické využitie týchto živín v porovnaní so všežravcami a bylinožravcami.


 

Prečo sú pre psy obilniny ťažko strávitelné ?

Na rozdiel od všežravcov ako to je u ľudí, psy majú nedostatok amylázy v slinách, čo je dôležitý enzým na trávenie sacharidov.

Trávení týchto živín (sacharidov) sa u masožravcov spúšťa až v tenkom čreve, čo v kombinácií s dĺžkou tenkého čreva mäsožravcov poukazuje na relatívne malé využívanie týchto živín. Vzhľadom k tomu, že u mäsožravcov sa v slinách amylázy takmer nevyskytujú, karbohydráty sa pre nich stávajú ťažko stráviteľné.


 

Prečo teda väčšina krmív pre psy obsahuje vysoký podiel obilnín vrátane kukurice, pšenice, jačmeňa alebo ryže?

Odpoveď je jednoduchá: cena a pohodlie.

Obilniny sú omnoho lacnejšie, sú nenákladné na transport, ľahko sa spracovávajú do stabilných-pevných... krmív pre domáce zviaratá, ale zďaleka tieto krmivá nedosahujú toho, čo je potrebné z hľadiska výživy a kvality.

Obilniny sú hlavnou príčinou neznášanlivosti potravín, sú zdrojom potravinových alergií a dôvodom niektorých ďalších zdravotných problémov u mäsožravcov. Ako zdroj bielkovín sú obilniny skutočným FAUX PAS. Hlavná časť z nich síce obsahuje určité množstvo bielkovín, ale aj tie, ktoré sú bohatým zdrojom bielkovín pre ľudí, majú nízku biologickú hodnotu pre psov (napr. biologická hodnota sóje = 67%, kukurica má biologickú hodnotu = 46%).

Obilniny neobsahujú niektoré esenciálne aminokyseliny, ako sú metionín, lysín, leucín, alebo tryptofán. To znamená, že obilie v krmive je len lacný zdroj energie vo forme sacharidov, ktoré sú skutočné prázdnymi kalóriami a veľmi ľahko sa premieňajú na tuk.

Vysoké množstvo sacharidov v diéte psa či mačky spôsobuje kolísanie hladiny cukru v krvi, inzulínovú rezistenciu, nadmernú hmotnosť a pod.


 

Prečo môže byť krmivo bez obilnín, avšak nie bez karbohydrátov (sacharidov)?

V porovnaní s krmivom pre psy v konzervách , suché granulované krmivo nemôže byť vyrobené len z mäsa.

Je to zapríčinené hlavne technologickým procesom, ktorý sa používa pri výrobe suchých granúl, ktorý vyžaduje tak akurátne množstvo karbohydrátov (sacharidov), ktoré sú potrebné k výrobe spojiva, ktoré drží všetko pokope. Bez tohto spojiva vyrobeného z karbohydrátov (sacharidov) by suché krmivo proste nedržalo pokope. Keďže na tento účel spojiva by nemala byť použitá kukurica, pšenica, jačmeň, ryža (alebo iné obilniny), k výrobe krmiva „bez obilnín „ musí byť spojivom iný karbohydrát (sacharid) a zelenina, ako napríklad zemiaky, sa zdajú byť najviac používaným zdrojom sacharidov v krmivách s prívlastkom „grain free“ teda bez obilnín.

V súčasnej dobe nie je možné vyrobiť suché krmivo pre domáce zvieratá bez sacharidov, a preto je dôležitou úlohou vybrať na výrobu krmív také prírodné zdroje (ako je ovocie a zelenina), aby množstvo sacharidov bolo v krmive čo možno najnižšie.